Δίνουμε
πνoή
σε κάθε
γειτονιά

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε την ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Μαρία Στρατηγάκη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

H Μαρία Στρατηγάκη είναι Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας στο Δήμο Αθηναίων από το 2014. Προτεραιότητες της ήταν η αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και ιδιαίτερα των Δημοτικών Ιατρείων, όπως επίσης και η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας μέσω προγραμμάτων διανομής τροφίμων, κοινωνικής κατοικίας και δημιουργίας ενός πρότυπου jοb center.

Από το 2000 διδάσκει θέματα ισότητας των φύλων στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου όπου εκλέχθηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2014. Ήταν υπεύθυνη για μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την μετανάστευση, την αγορά εργασίας και την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2009 έως το 2012 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην θητεία μου ανέπτυξε το δίκτυο Δομών για την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με τους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, τα συμβουλευτικά κέντρα και την πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Ήταν η πρώτη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου ( 2007 – 2009) και διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) (1999 – 2002). 

Την περίοδο 1991-1999 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τμήμα Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών (Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης). Συμμετείχε στα προγράμματα της Επιτροπής για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Από το 1973 μέχρι το 1990 εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα σε επιχείρηση κατασκευής και πώλησης παιχνιδιών.

Σπουδές

Φοίτησε  στο Α’ Γυμνάσιο Θηλέων Καλλιθέας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1973-1979) και έκανε δύο μεταπτυχιακά στα Πανεπιστήμια Paris VII και Paris IX στην Κοινωνιολογία και το Marketing. Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Κοινωνιολογία της Εργασίας (1994).

Δημοσιεύσεις

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί 6 βιβλία με σημαντικότερο το «Φύλο της κοινωνικής πολιτικής» (2007) όπως επίσης και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει γράψει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά

Συμμετοχή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις

Είωαι ιδρυτικό μέλος και του Ευρωπαϊκού Φεμινιστικού Think Tank Gender Five Plus και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1999-2009).