Δίνουμε
πνoή
σε κάθε
γειτονιά

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε την ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Όποιος νοιάζεται για την Αθήνα θέλει συνεργασία όχι συναλλαγή

Ο επόμενος Δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο

Με ρωτούν γιατί θέλω να γίνω Δήμαρχος της Αθήνας. Διορθώνω και λέω «Δήμαρχος Αθηναίων». Μια μικρή αλλαγή στις λέξεις κρύβει μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Διότι ο Δήμος είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές της, εμείς ζούμε τα προβλήματά της και εμείς γνωρίζουμε τις λύσεις που αναζητούμε να γίνουν πράξη. Σήμερα ζούμε σε μια πόλη γεμάτη ακραίες αντιφάσεις. Δίπλα στους επισκέπτες που απολαμβάνουν τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου, ζούμε την εγκατάλειψη των Εξαρχείων.

Δίπλα σε περιοχές που σφύζουν από ζωή όπως η Ερμού και οι γύρω δρόμοι, υπάρχουν άβατα που βυθίζονται στην βρωμιά και την ανομία. Δίπλα στην Τριλογία του Τσίλλερ υπάρχουν ανεξέλεγκτες πιάτσες ναρκωτικών και η παραβατικότητα οργιάζει.

Διότι ο Δήμος είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

“Ο επόμενος δήμαρχος θα έχει επιλογές που ο Καμίνης δεν είχε. Κι εγώ αυτό που λέω είναι, αν πάμε πίσω σε έργα βιτρίνας μόνο και μόνο για να προωθήσουμε την καριέρα κάποιων, θα κάνουμε πολύ μεγάλη ζημιά στην πόλη, γιατί αυτή τη στιγμή αυτά τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να τα επενδύσουμε εκεί όπου μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα για την πόλη. Στο κάτω-κάτω της γραφής, το ζητούμενο έχει να κάνει με το αν την επόμενη μέρα την Αθήνα θα τη διαχειριστούν άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη ή οι άνθρωποι που τη χρεοκόπησαν. Και ο κόσμος, σε κάθε γειτονιά, αυτό που ρωτάει και, τελικά, ζητάει είναι πότε επιτέλους κάποιος θα περιβάλλει αυτήν την πόλη με αγάπη”.

Το κλειδί της επιτυχίας μας θα είναι να ενεργοποιήσουμε τους Αθηναίους

“Η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο κόσμος σήμερα απέχει με δύο τρόπους. Ή μένει σπίτι του, το οποίο είναι κρίμα γιατί κάποιοι άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς ή πηγαίνει στα άκρα και λέει “εγώ θέλω να ξέρετε ότι είμαι τσαντισμένος μαζί σας”. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε μια καμπάνια που να είναι λίγο-πολύ όπως θέλουμε να δουλέψουμε τον Δήμο Αθηναίων την επόμενη μέρα. Μια καμπάνια στο δρόμο, μια καμπάνια κοντά στον κόσμο, να περπατάμε τις γειτονιές, να νιώθουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες ότι είμαστε δίπλα τους. Και τότε μπορεί να γυρίσει ο κόσμος στην πολιτική. Από την πολιτική ο κόσμος έφυγε όταν η πολιτική τον εγκατέλειψε. Το κλειδί της επιτυχίας μας λοιπόν θα είναι να κινητοποιήσουμε τους Αθηναίους”.

  • Εμείς λέμε φώτα, πολιτισμός και κοινές περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣΗ ασφάλεια της καθημερινότητας είναι αυτή που με απασχολεί πρωτίστως γιατί εκεί ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά. Η ασφάλεια της καθημερινότητας αφορά τους ανθρώπους, κυρίως τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες που σου λένε «εγώ παιδί μου μετά τις 7 το βράδυ δεν βγαίνω από το σπίτι μου». Αυτό είναι καταστροφικό για μια πόλη.
  • Έργα ουσίας ή έργα βιτρίνας;Η Αθήνα ήταν χρεοκοπημένη το 2010 και ο κ. Καμίνης κατάφερε να συνεφέρει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά. Επίσης επένδυσε σε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους πιο αδύναμους πολίτες της Αθήνας το οποίο πιστεύω ότι ήταν κομβικό για εκείνη την εποχή. Έχω πάει στα συσσίτια, έχω πάει στον κόμβο αλληλεγγύης που προσφέρει αγαθά σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, σε χώρους φιλοξενίας αστέγων. Δεν λέω ότι φτάνουν αλλά τουλάχιστον έχει ξεκινήσει μια δουλειά. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που η Αθήνα το έχει ανάγκη. Υπάρχουν εκεί σήμερα 200 εκατομμύρια.
  • Εξάρχεια: Αν αφαιρέσεις το μαύρο χρήμα, όσοι το παίζουν μεγάλοι θα αποδυναμωθούνΑυτό που βλέπουμε να γίνεται στα Εξάρχεια σήμερα, είναι ότι χρησιμοποιείται μια από τις πιο ιστορικές και πιο σημαντικές γειτονιές της Αθήνας ως άντρο μαύρου χρήματος και παράνομου εμπορίου. Στα Εξάρχεια σήμερα κρύβεται το εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σαρκός και όπλων, το λαθραίο εμπόριο τσιγάρων και το παραεμπόριο.  Εγώ δεν πιστεύω ούτε αυτά που λέει η κυβέρνηση, ούτε αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Εδώ, είναι θέμα συντονισμού όλων μας και της κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως των κατοίκων οι οποίοι έχουν κάνει μια έκκληση στον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα Εξάρχεια. Να φέρουμε τις δυνάμεις μας μαζί, να κυνηγήσουμε το μαύρο χρήμα που είναι αυτό που κρατάει τα πράγματα όπως έχουν σήμερα.
  • Η καμπάνια μας δεν γίνεται από τα κανάλια αλλά στις γειτονιέςΗ Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση και ως τέτοια πρέπει να της συμπεριφερόμαστε. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι το θέμα της Χρυσής Αυγής έχει να κάνει με την ασφάλεια, όσο έχει να κάνει με την αίσθηση εγκατάλειψης που νιώθουν οι ψηφοφόροι της Αθήνας, από τον πολιτικό κόσμο. Και όχι μόνο της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Δηλαδή εκεί που η πολιτεία είναι κοντά στον  πολίτη δεν υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Τι βλέπουμε εμείς; Εμείς από την ώρα που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια εντελώς ανεξάρτητη, από Αθηναίους που νοιαζόμαστε για την πόλη μας, από την ώρα που βρεθήκαμε στο πλευρό όλων των κατοίκων που νιώθουν εγκατάλειψη, αμέσως είδαμε μια άλλη αισιοδοξία να αναπτύσσεται, μια άλλη αίσθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
  • Να πάμε από την εποχή της συναλλαγής στην εποχή της συνεργασίαςΗ απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία.  Ποια; Να πάμε από την εποχή της συναλλαγής, στην εποχή της συνεργασίας. Η συνεργασία σημαίνει ότι θέτουμε όλοι μαζί ένα κοινό στόχο και δουλεύουμε όλοι ο καθένας από τη δική του μεριά, για να τον πετύχουμε. Η συναλλαγή τι είναι; Η συναλλαγή είναι «πάρε εσύ την καθαριότητα, να πάρω εγώ τον αθλητισμό, να πάρει ο άλλος τα σκουπίδια». Και ο καθένας να πάρει ένα κομμάτι, να υπάρχει ασυδοσία διότι δεν θα τολμά ο ένας να ελέγξει τον άλλον και η Αθήνα να πάει κατά διαόλου. Οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγουμε την συναλλαγή. Πως; Εκλέγοντας ανθρώπους που μας πείθουν ότι την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν.

Η Αθήνα χρειάζεται Δήμαρχο – ακτιβιστή

Η δημοτική αρχή μπορεί να σπρώχνει τα πράγματα. Υπάρχουν αρμοδιότητες που ανήκουν στο δήμο, υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν. Εκεί που του ανήκουν πρέπει να δουλέψει. Εκεί που δεν του ανήκουν οι αρμοδιότητες, μπορεί να παρακινήσει τα πράγματα. Όπως έγινε στο Πεδίον του Άρεως, όπου οι κάτοικοι οργανώθηκαν, τους δόθηκε βήμα στα κανάλια, ήρθαν κάποιες προσωπικότητες που επίσης βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια και στο τέλος πέτυχαν το στόχο τους. Σε τέτοιου είδους ακτιβισμό πιστεύω πάρα πολύ. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να είναι ένας Δήμαρχος ακτιβιστής και γι’ αυτό προτείνω και τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς όπου η κάθε γειτονιά θα μπορεί να έχει ένα χώρο όπου θα συζητιούνται θέματα, θα τίθενται τα προβλήματα και θα ιεραρχούνται, έτσι ώστε ο Δήμαρχος να ξέρει όταν μιλάμε για Εξάρχεια, ή όταν μιλάμε για Νέο Κόσμο, ή όταν μιλάμε για Σεπόλια, ποιες είναι οι τρεις ή οι πέντε προτεραιότητες που πρέπει να ξεχωρίσουν.