Δίνουμε
πνoή
σε κάθε
γειτονιά

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε την ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΝΕΑ 19.11.2019

Παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό

 

  • Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατίθεται στο δήμο της Αθήνας, της απλής αναλογικής, και βάσει των αλλαγών που έφερε ο “Κλεισθένης” οποιοσδήποτε φέρει αντίρρηση στον προϋπολογισμό αυτό είναι παράνομος. Διότι, για να φέρεις αντίρρηση θα πρέπει να φέρεις ένα διαφορετικό προϋπολογισμό, με τη συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου, πράγμα το οποίο καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρακτικά δεν γίνεται. Θεωρώ ότι ως δήμος της πρωτεύουσας οφείλουμε να το σημειώσουμε και να εισηγηθούμε να αλλάξει.
  • Δεύτερον, είναι άλλος ένας προϋπολογισμός ο οποίος έχει έσοδα και έξοδα, τίποτα άλλο. Και το κακό με αυτούς τους προϋπολογισμούς είναι ότι θεωρούμε πως όταν ξοδεύουμε περισσότερα κάνουμε και καλύτερη πολιτική. Δεν σημαίνει ότι τα περισσότερα χρήματα θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα ή θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους Αθηναίους. Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική προσέγγιση σε αυτά τα θέματα και μια πολιτική εισήγηση των επιλογών που γίνονται. Για παράδειγμα, η αύξηση στο ψηφιακό πρόγραμμα. Καλό ακούγεται. Ποια είναι όμως η ψηφιακή πολιτική του δήμου; Μιλάμε για την εποχή που οι ψηφιακές δυνατότητες του δήμου αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα του πολίτη. Τι προσπαθούμε να πετύχουμε; Ποια είναι η πολιτική στόχευση αυτού του 1,8 εκατομμυρίων και παραπάνω, τα οποία πηγαίνουν στα ψηφιακά έργα; Ποια είναι η στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων; Συνεχίζουμε απλώς τους ίδιους στόχους και δίνουμε περισσότερα χρήματα ή αλλάζουμε προτεραιότητες; Και εάν ναι με ποιο σκοπό; Καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία  να πούμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι καλύτερος για την καθημερινότητα του πολίτη. Προς ποια κατεύθυνση; Τι είναι αυτό που χωλαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη σήμερα, το οποίο αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να το αλλάξει; Αυτά είναι πολιτικά θέματα.
  • Όσο λοιπόν κοιτάμε έναν προϋπολογισμό σαν λογιστές, αγνοούμε παντελώς τα πολιτικά θέματα τα οποία κρύβονται πίσω από τον προϋπολογισμό. Πολύ σημαντικό λοιπόν, είναι ένας τέτοιος προϋπολογισμός να συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση, πολιτική, η οποία να λέει σε τι στοχεύει και τι θα κρίνουμε στο τέλος του χρόνου. Όχι αν ξοδεύτηκαν απλώς παραπάνω χρήματα αλλά αν άλλαξε κάτι στην πραγματικότητα του Αθηναίου πολίτη.
  • Το τελευταίο πράγμα το οποίο εγώ θα σημειώσω, σε ότι αφορά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, είναι κατά πόσον αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα προϊόν συνεργασίας ή είναι ένα προϊόν μονομερούς αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων. Τι εννοώ με αυτό; Θεωρώ ότι εάν πρέπει να κάνουμε έναν πραγματικό προϋπολογισμό, συμμετοχικό, οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες από την ώρα που αυτός σχεδιάζεται, όχι απλώς να ερχόμαστε να πούμε τη γνώμη μας στο τέλος. Και δεν εννοώ μόνο το δημοτικό συμβούλιο, εννοώ και τα διαμερίσματα και κατά προτίμηση και τον Αθηναίο πολίτη, ο οποίος μπορεί να έχει μια άποψη στο πώς πρέπει να είναι ένας προϋπολογισμός, ποιες είναι οι προτεραιότητες του.

Αυτά θεωρώ ότι είναι βασικά θέματα της δημοκρατίας και το να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό ως λογιστές απαξιώνει και την έννοια του προϋπολογισμού αλλά και τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου.