Δίνουμε
πνoή
σε κάθε
γειτονιά

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε την ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΝΕΑ 30.06.2020

Να μην φοβηθεί η Δημοτική Αρχή την δημόσια διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΗ 16η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

Και εμείς,  κ.Πρόεδρε, κ.Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, καταδικάζουμε τα χθεσινά γεγονότα. Αυτός ο τρόπος που συμπεριφέρεται ένας πολίτης απέναντι σε μια Αρχή, δείχνει πολίτες που φοβούνται τον διάλογο, δείχνει πολίτες που δεν έχουν επιχειρήματα. Με καφέδες και προπηλακισμούς δεν κάνεις πολιτική. Θέλουμε, νομίζω ότι πρέπει να το εκφράσουμε αυτό από όλες τις παρατάξεις ,ότι τέτοιες μορφές βίας δεν θα ανεχτούμε ποτέ.

Επιμένω ότι αυτές είναι συμπεριφορές ανθρώπων που φοβούνται τον διάλογο και πρέπει να πω ότι τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει, τουλάχιστον εδώ, ένας καλός διάλογος μεταξύ των παρατάξεων.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω κάνει κριτική για το θέμα των Σχολικών Επιτροπών. Ξέρετε ότι σε ότι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές επιμείναμε σε μια σωστή αξιολόγηση των προηγούμενων συστημάτων.  Δυστυχώς, δεν έγινε.  Επιμείναμε να έρθει ένας κανονισμός λειτουργίας, άργησε.  Φέραμε τον δικό μας, τον ανοίξαμε σε δημόσια διαβούλευση, τον στείλαμε και στους αρχηγούς των παρατάξεων και θέλουμε τις παρατηρήσεις σας. Θέλω να πω με χαρά,  ότι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας μου τηλεφώνησε και μου είπε θα ήταν πολύ σημαντικό να κάνουμε έναν συνδυασμό των κειμένων που έχει και αυτός στα χέρια του, έτσι ώστε ο κανονισμός των Σχολικών Επιτροπών να είναι ο καλύτερος δυνατός.

Εκεί όμως πιστεύω ότι περιορίζεται και η βούληση για διάλογο.

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε θορυβηθεί πάρα πολύ σχετικά με τις υποθέσεις των 15 εκατομμυρίων που πηγαίνουν στην Οικονομική Επιτροπή και δεν έρχονται εδώ. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το δικαίωμα να μην κάνουμε διάλογο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο. Το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα μπορεί να πάρει μια απόφαση, δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρουμε τη συζήτηση στη μεγάλη ομάδα, όπου εδώ υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια πείρα , με εξαιρετικές ικανότητες να παρέμβουν. Παρόλο που ο  Νόμος ακυρώνει τη σημασία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν σημαίνει αυτό ότι και η πρακτική του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ακυρώνει τη σημασία του. Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα, υπάρχουν απόψεις και αυτές οι απόψεις αξίζει να ακουστούν για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Το ίδιο και για τα τεχνικά θέματα τα οποία χειρίστηκαν τα διαμερίσματα, με τρόπο ο οποίος πραγματικά δεν άξιζε ούτε για το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε για τα διαμερίσματα, ούτε βεβαίως και για τη δημοτική αρχή. Δεν πρέπει εδώ να δείξουμε ότι φοβόμαστε τον διάλογο. Πρέπει να δείξουμε ότι συνεχίζουμε τον διάλογο παρότι το Κράτος με τον δικό του Νόμο τον έχει περιορίσει.

Και αυτό με φέρνει στον Μεγάλο Περίπατο.

Ο Μεγάλος Περίπατος έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα, σε επίπεδο εφαρμογής, σε επίπεδο οικονομικό , σε επίπεδο αισθητικής. Αυτή η αντίδραση πολλές φορές είναι χωρίς σκέψη, πολλές φορές χωρίς περιεχόμενο. Πολλές φορές όμως έχει και σκέψη και περιεχόμενο. Αυτό λοιπόν το περιεχόμενο , αυτή τη σκέψη πρέπει να τη βγάλουμε σε μια ανοιχτή διαβούλευση. Να μην φοβηθεί η δημοτική αρχή να το ανοίξει το θέμα σε μια δημόσια διαβούλευση, να το ανοίξει πραγματικά και σε ειδικούς  αλλά και στον κόσμο ο οποίος ζει την εμπειρία. Αυτό που είπε ο κ.Ηλιόπουλος πριν,  είναι ένα πραγματικό συμβάν. Ένας τυφλός χτυπήθηκε από ένα ποδήλατο επειδή δεν άκουσε και δεν υπήρχε τρόπος να προφυλαχτεί καθώς πήγαινε στη στάση του λεωφορείου. Τέτοιου είδους ζητήματα ,όσο πιο γρήγορα τα φέρουμε εδώ , όσο περισσότερο τα ανοίξουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τα λύσουμε. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, λογικό είναι να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης αυτών των πραγμάτων, για να δείξουμε και η δημοτική αρχή αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα.

Άρα, να μη φοβηθούμε τον διάλογο, να ανοίξουμε αυτό τον διάλογο στην κοινωνία άμεσα. Εμείς θα το κάνουμε σαν παράταξη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνει και από τη δημοτική αρχή  και να φέρουμε εδώ τις απόψεις των πολιτών, ώστε αυτό που θα φτιάξουμε στο τέλος να είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο σχεδιάστηκε.