Δίνουμε
πνoή
σε κάθε
γειτονιά

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε την ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΝΕΑ 05.12.2019

Με πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση μας για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως είχα αναφέρει και όταν το είχα πρωτοφέρει αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το πως εξυπηρετούμε τον πολίτη ως δημοτικό συμβούλιο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από ποιες αποφάσεις παίρνουμε, αλλά και από το πώς παίρνουμε τις αποφάσεις.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό πάνω από σαράντα (40) θέματα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και πάνω από είκοσι (20) θέματα σήμερα είναι θέματα τα οποία δεν θα  έπρεπε να απασχολούν το συμβούλιο αυτό .

Μέσα σε όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν θέματα τα οποία είναι διεκπεραιωτικά, ενώ άλλα αφορούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες πρέπει να πάρουμε .

Ειδικά στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την ίδια μέρα  έπρεπε να  πάρουμε την απόφαση για το Τεχνικό  Πρόγραμμα, για τον Προϋπολογισμό του Δήμου και μάλιστα όταν οι εισηγήσεις είχαν έρθει την Παρασκευή για τη Δευτέρα.

Προβληματικές είναι οι αποφάσεις οι οποίες σαλαμοποιούνται και δεν αφορούν σε μια ολοκληρωμένη άποψη. Για παραδείγματα, αποφάσεις που αφορούν σε κεραίες ή στα κουτιά για το αέριο, απλώς καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση, η οποία είναι ή ήδη λυμένη ή είναι μια απόφαση  που δεν λαμβάνει υπόψη όλα τα κριτήρια  που θα έπρεπε να βάζουμε  σαν δημοτικό συμβούλιο. Άρα, το ερώτημα είναι τι κριτήρια θέτουμε εμείς.

Υπάρχουν αποφάσεις  τις οποίες τις παίρνουμε συγκεντρωτικά, ενώ  θα έπρεπε να τις παίρνουμε αποκεντρωμένα. Για παράδειγμα, το θέμα του Πακιστανικού Σχολείου, η δική μας πεποίθηση ως παράταξη είναι ότι το Πακιστανικό Σχολείο δεν θα έπρεπε καν να είναι εδώ  ως θέμα. Θα έπρεπε να μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση ο Δ/ντης του σχολείου και στην περίπτωση που  ο  Δ/ντης του σχολείου πάρει μια παράνομη απόφαση ή μια κακή απόφαση, να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να το συζητάμε εδώ.

Υπάρχουν αποφάσεις, τις οποίες έχουμε πάρει, οι οποίες απελευθερώνουν τον πολίτη να κάνει πράγματα και υπάρχουν  αποφάσεις που τον κρατούν σε ομηρία. Εδώ θα φέρω το παράδειγμα των χειροτεχνών που τους δώσαμε μεν παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο, μην έχοντας όμως, καμία διαδικασία μέσα από την οποία μπορεί είτε να παραταθεί αυτή η απόφαση είτε να υπάρξει τελική απόφαση, να μπουν δηλαδή κριτήρια με βάσει κάποιο σχεδιασμό. 

Με άλλα λόγια το δημοτικό συμβούλιο, παίρνει  αποφάσεις κατ’ εικόνα και ομοίωση του  κεντρικού πολιτικού συστήματος, διότι ουσιαστικά, είμαστε μια άλλη μορφή του.

Αυτό έχει πολιτικά  προβλήματα και ξέρουμε ότι το κεντρικό πολιτικό σύστημα  προσπαθεί με κάθε τρόπο να χειραγωγήσει οποιαδήποτε απόφαση έχει να κάνει με χρήματα ή με ανθρώπινο δυναμικό, διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κρατούν τους πόρους στα χέρια τους.

Αντί, λοιπόν, να συμπεριφερόμαστε ως  το μακρύ χέρι του κράτους,  θα έπρεπε  να αρχίσουμε τη διαδικασία να εξυπηρετούμε τον πολίτη εστιάζοντας  σε πραγματικά πολιτικές αποφάσεις και όχι στην σαλαμοποίησή τους. Σε αποφάσεις που αποσυγκεντρώνουν την εξουσία και δεν την κρατάνε εδώ πέρα, με στόχο να απελευθερώνουμε τον πολίτη και όχι να τον κρατάμε σε ομηρία. Αυτό θα σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία.

Άρα προτείνουμε μια Διακομματική Επιτροπή ,που θα εισηγηθεί αλλαγές διαδικασιών, όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά και τροπολογίες στον Νόμο, οι οποίες  μπορούν να απελευθερώσουν το δημοτικό συμβούλιο από αυτό το βάρος το οποίο κουβαλάει σήμερα.

Θεωρώ, ότι ως πρώτος Δήμος της χώρας οφείλουμε να συμβάλουμε σε κινήσεις που θα απελευθερώσουν και  άλλους Δήμους και γι’ αυτό θεωρώ, ότι δεν είναι εκτός των δικών μας  αρμοδιοτήτων , να πιέσουμε την Βουλή να  πάρει αποφάσεις που απελευθερώνουν τους Δήμους και να μειώσει την γραφειοκρατία στον πολίτη.

Αυτή είναι η πρότασή μας και ζητάμε την στήριξη  όλου του δημοτικού συμβουλίου για να προχωρήσουμε  σε μια τέτοια Επιτροπή, που θα λύσει τα χέρια των πολιτών.