Δίνουμε
πνoή
σε κάθε
γειτονιά

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε την ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΝΕΑ 15.06.2020

Επιστολή του επικεφαλής Παύλου Γερουλάνου προς τον Δήμαρχο Αθηναίων για την πολιτιστική πολιτική του Δήμου Αθηναίων

Κύριε Δήμαρχε,

Ο Δήμος Αθηναίων, είτε το κάνει άμεσα και συνειδητά είτε έμμεσα και ασυνείδητα, παράγει πολιτισμό. Φορείς του όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα Μουσικά Σύνολα, η Πινακοθήκη ακόμα και οι εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτιστικής πολιτικής, συχνά όμως χωρίς κριτήρια ποιότητας και στόχους και συχνά υποτιμώντας την επιρροή τους στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Χωρίς συγκροτημένο σχέδιο πολιτιστικής πολιτικής για την πόλη, κάθε φορέας αυτενεργεί, με αποτέλεσμα να βάλλεται η συνέπεια του πολιτιστικού προϊόντος που εκπέμπει η Αθήνα.

Δυστυχώς, η αποτελεσματικότητα του Δήμου στην παραγωγή πολιτιστικής πολιτικής δεν υπολείπεται μόνο των αναγκών των δημοτών αλλά και του συνόλου του πολιτιστικού προϊόντος που ούτως ή άλλως δημιουργεί ο κόσμος του πολιτισμού μέσα στην πόλη. Για μια πόλη σαν την Αθήνα αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό. Πόλεις με πολύ μικρότερη πολιτιστική εμβέλεια εκπέμπουν σήμερα πιο συγκροτημένη πολιτιστική άποψη.

Σωστά, λοιπόν, επιλέξατε, με αφορμή την καταστροφική επιρροή του κορονοϊού στην πολιτιστική ζωή της πόλης και το πλήγμα στον κόσμο του πολιτισμού, να ανοίξετε τη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε ο Δήμος να αναβαθμίσει στο σύνολό της την πολιτική του και μέσα από αυτή να στηρίξει τον κόσμο του πολιτισμού που το έχει τόσο ανάγκη.

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» σας παραθέτω τις προτεραιότητες που μια τέτοια πολιτική πιστεύουμε ότι πρέπει να υπηρετεί:

  • Η πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να εξαντλείται σε επιχορηγήσεις με μόνο σκοπό την εξαγορά πολιτιστικού προϊόντος. Χωρίς άποψη και γνώση αυτό δεν αποτελεί πολιτιστική πολιτική ενός Δήμου αλλά οικονομική πολιτική με άξονα τον πολιτισμό. Για την παραγωγή πολιτιστικής πολιτικής χρειάζεται συγκροτημένη προσέγγιση από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τις δυνατότητες της πόλης.
  • Η πολιτική δεν μπορεί να αφορά ένα μόνο Διαμέρισμα αλλά πρέπει να διαχέεται σε όλη την πόλη. Σήμερα η πολιτιστική πολιτική του Δήμου αφορά κυρίως το 1ο Διαμέρισμα και δεν αφορά γειτονιές, όπως τα Σεπόλια, τη Λαμπρινή, τον Νέο Κόσμο κ.ο.κ., που συχνά μένουν μακριά από τον σχεδιασμό των φορέων του Δήμου.
  • Η δημοτική πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη αλλά πρέπει να αφορά συγκεκριμένους στόχους και επιλεγμένες θεματολογίες που αφορούν την πόλη και τους κατοίκους της. Αν θέλει ο Δήμος να παράγει πολιτική, δεν μπορεί απλά να αναπαράγει αυτά που κάνουν άλλοι φορείς που ενεργούν στην πόλη, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, τα διάφορα Ιδρύματα ή οι ιδιώτες, αλλά πρέπει να παράγει πολιτισμό που αφορά την πόλη, τις ανάγκες της, τη θεματολογία που επιβάλλεται στην καθημερινότητά μας.
  • Η όποια πολιτική δεν μπορεί να αφορά μία τέχνη αλλά πρέπει να παράγεται από ένα εύρος ανθρώπων της τέχνης που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν το σύνολο της Αθηναϊκής κοινωνίας.
  • Πρέπει τέλος να κινητοποιεί τις γειτονιές και τους κατοίκους της πόλης, καθώς ένας Δήμος δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται τους πολίτες της πόλης μόνο ως θεατές αλλά ως δημιουργούς και συνδιαμορφωτές του πολιτιστικού προϊόντος που εκπέμπει η πόλη.

Μία τέτοια πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς την ενεργή παρουσία του κόσμου του πολιτισμού της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Πολιτιστικής Πολιτικής του Δήμου από ανθρώπους του πολιτισμού και ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης, κοινής αποδοχής και ευρείας αντίληψης, το οποίο θα αναλάβει:

  1. Να διαμορφώσει μια Λευκή Βίβλο για την Πολιτιστική Πολιτική του Δήμου Αθηναίων,
  2. Να κατευθύνει τους φορείς του Δήμου Αθηναίων (π.χ. ΟΠΑΝΔΑ, Τεχνόπολη) ώστε να υπηρετούν με τη δράση τους αυτήν την Πολιτιστική Πολιτική,
  3. Να παρακολουθεί και να καθοδηγεί τις πολιτιστικές παρεμβάσεις των φορέων του Δήμου Αθηναίων,
  4. Να δημιουργήσει Μητρώο των Πολιτιστικών Φορέων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αθηναίων,
  5. Να γνωμοδοτεί για τις επιχορηγήσεις του Δήμου Αθηναίων σε πολιτιστικούς φορείς.

 

Η Αθήνα σήμερα δεν είναι η όποια πόλη. Διαχρονικά εμπνέει κόσμο του πολιτισμού αλλά σήμερα έχει γίνει ένα κέντρο το οποίο παράγει πολιτισμό διεθνούς επιπέδου. Είναι πολύ ωραίο, σχεδόν ρομαντικό, ότι ζούμε σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα έρχεται εδώ για να συμμετέχει στην παραγωγή πολιτισμού δίπλα σε σημαντικούς και καινοτόμους Έλληνες. Αυτή είναι μια συγκυρία που ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει και για να το κάνει αυτό πρέπει να σκέφτεται πιο δημιουργικά και πιο πολιτικά. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να προτάξει τη διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής και το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να αφήσει μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης.